Examen

Het examen voor het A-rijbewijs bestaat uit drie gedeelten, waarvoor steeds apart examen gedaan moet worden. Deze examens worden door het CBR afgenomen.

Examen:

  • Theorie categorie A
  • Voertuigbeheersing AVB
  • Verkeersdeelneming AVD

Voor het theorie-examen moet u even blokken. Theorieboek en een boek met oefenexamens zijn bij de rijschool verkrijgbaar. U kunt hierin begeleiding krijgen, bovendien komt in de praktijklessen de theorie ook aan de orde.
Op het examen mag u 50 vragen beantwoorden, 44 vragen goed is geslaagd.

Om het examen AVB succesvol af te leggen moet u 12 oefeningen beheersen. De examinator kiest hier 7 oefeningen uit hiervan moet u er 5 voldoende uitvoeren, alle oefeningen mogen 1 keer herhaald worden als de examinator de eerste keer onvoldoende beoordeeld.

Op het examen AVD wilt u laten zien dat u een volwaardige motorrijder bent geworden, die veilig zelfstandig aan het verkeer deelneemt en de verkeersregels weet toe te passen. Die veilig, vaardig en waar mogelijk vlot aan het verkeer deelneemt.

Voor kandidaten van 18 t/m 20 jaar geldt dat zij alleen examen mogen doen voor de lichte categorie. (25 KW)

Vanaf januari 2013 is de derde Europese rijbewijsrichtlijn in werking getreden. Dat betekent dat er nogal wat is veranderd in “rijbewijsland”.

Rijles mag dan vanaf 17
Je volgt de lessen voor de categorie A1 125cc en 11 KW.

Vanaf 18 jaar mag je examen A1 doen
Na 2 jaar doe je examen categorie A2; 25 KW – 35 KW
Weer 2 jaar later doe je examen voor de categorie A.
A2 examen mag alleen na 2 jaar bezit van A1, A na 2 jaar A2.

Vanaf 20 jaar mag je instappen in A2
Je doet dan examen AVB en AVD in de categorie A2, na 2 jaar mag je het examen A-getrapt doen voor het rijbewijs A.

Vanaf 21 jaar kun je A-code 80 op je rijbewijs krijgen
Examens AVB en AVD doe je op een zware motor, dus categorie A. Code 80 mag je na 2 jaar het rijbewijs in bezit te hebben, laten omzetten naar A. in die twee jaar mag je rijden op een ‘Á2’motor (max 35kW) of een driewielige motor (bijvoorbeeld de Piaggio MP3). Op je 24ste vervalt de code 80 en mag je op een motor in de zware categorie A rijden.

Vanaf 24 jaar kun je direct examen AVB en AVD op een zware motor.

Volg ons ook op Facebook